Εισαγωγή
Η εκπαίδευση των νοσηλευτών στην ηθική έχει τρία κύρια συστατικά: την κανονιστική ηθική η οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση ηθικών θεωριών, ηθικών αρχών, κωδίκων δεοντολογίας και προτύπων για το τι είναι σωστό και λάθος στις πράξεις. Η μεταηθική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται με την ηθική. Η εφαρμοσμένη ηθική εξετάζει ηθικά διλήμματα, εστιάζοντας στο πώς να ενεργεί κανείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Η εφαρμοσμένη ηθική σε σχέση με τη νοσηλευτική πρακτική αποτελεί έναν τρόπο για την αύξηση της ηθικής ικανότητας των νοσηλευτών. Ωστόσο, έχει υποστηριχθεί ότι οι δραστηριότητες εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη ηθική απουσιάζουν ή υποεκπροσωπούνται στα επίσημα μαθήματα ηθικής. Το PROMOCON είναι ένα εκπαιδευτικό έργο χρηματοδοτούμενο από το Erasmus+, που έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη της ηθικής ικανότητας των νοσηλευτών, αντιμετωπίζοντας έτσι αυτό το κενό στην εκπαίδευση της εφαρμοσμένης ηθικής.
Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, πραγματοποιήσαμε συστηματικές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις των πιο καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της ηθικής, τις οποίες χρησιμοποιούμε στο MOOC μας. Αυτές περιλαμβάνουν διαδραστικές παρουσιάσεις, διαδραστικά βίντεο και κινούμενες εικόνες, συνεντεύξεις με ειδικούς στον τομέα, σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο εμπλουτισμένα με παρουσιάσεις PowerPoint και πολλά άλλα. Το περιεχόμενο του MOOC αναπτύχθηκε μετά από λεπτομερή ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας σε συνδυασμό με απόψεις για τα χαρακτηριστικά του/της ηθικά ικανού/νής νοσηλευτή/τριας, όπως αυτά δόθηκαν από Ευρωπαίους νοσηλευτές και εκπροσώπους ασθενών.
Το MOOC είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προτύπου WCAG2. Έχει δοκιμαστεί τόσο χειροκίνητα όσο και με τη χρήση του WAVE στο Chrome. Οι εκπαιδευόμενοι με αναπηρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο προσβασιμότητας που παρέχεται από το MOOC, τα πρόσθετα του Edge ή του Chrome, ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο προσβασιμότητας προτιμούν.
Περιεχόμενα
Στόχος:
Μαθησιακά Αποτελέσματα (ΜΑ):
Εισαγωγή
-
- Ηθική
- Ηθική Φιλοσοφία
- Δεοντολογία
- Κώδικας Ηθικής
- Ηθικές προσεγγίσεις
- Περιγραφική Ηθική
- Κανονιστική Ηθική
- Μεταηθική
- Ηθικά πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς
- Αξίες και κανόνες
- Συνείδηση
- Καθήκοντα ηθικής
- Πρινσιπαλισμός, ηθική φροντίδας, ευαλωτότητα, φροντίδα και αξιοπρέπεια
- Προσέγγιση αυτονομίας προσανατολισμένη στις αρχές
- Συγκρούσεις αρχών
- Η περίπτωση της Caroline
- Αναστοχασμός στην περίπτωση της Caroline
- Χαρακτηριστικά της προσέγγισης αρχών
- Ξεχασμένα, αλλά θεμελιώδη συστατικά της ηθικής πραγματικότητας
- Προσέγγιση σχέσεων προσανατολισμένη στη φροντίδα
- Μια νέα ηθική βάση
- Εφαρμόζοντας τη προσέγγιση σχέσεων στην περίπτωση της Denise, προσανατολισμένη στη φροντίδα
- Η σχεσιακή ενσωμάτωση των ηθικών προβλημάτων
- Η κλινική ηθική λήψη αποφάσεων ως ερμηνευτική διαδικασία
- Η θεσμική διάσταση της φροντίδας
- Νοσηλευτική φροντίδα που ενισχύει την αξιοπρέπεια
- Ατομική και σχεσιακή αυτονομία
Σύνοψη
Στόχος:
Ο ηθικός τρόπος λήψης αποφάσεων στη νοσηλευτική απαιτεί βασικές ηθικές δεξιότητες. Επομένως, ο στόχος αυτής της ενότητας είναι να εισαγάγει αυτές τις δεξιότητες σύμφωνα με το Μοντέλο Τεσσάρων Στοιχείων Ηθικής του Rest, και να εξασκήσει τη λήψη ηθικών αποφάσεων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα (ΜΑ)
ΜΑ2. Να ενισχύσει την ικανότητα των συμμετεχόντων στην ηθική ευαισθητοποίηση, τον αναστοχασμό και να ενδυναμώσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ικανής και ηθικά σωστής πρακτικής.
ΜΑ3. Να διευκολύνει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν την ικανότητα ηθικού συλλογισμού για την ανάλυση ηθικών ζητημάτων στην καθημερινή νοσηλευτική πρακτική.
ΜΑ4. Να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να ενδυναμώσουν, να συζητήσουν και να επιδείξουν το ηθικό τους κίνητρο και την ηθική τους ακεραιότητα, προκειμένου να τηρούν και να ιεραρχούν τις ηθικές αρχές και αξίες στην νοσηλευτική πρακτική.
-
- Εισαγωγή στο μοντέλο του Rest για την ανάπτυξη ηθικών δεξιοτήτων
- Τα στοιχεία του μοντέλου του Rest
-
Ηθική Ευαισθησία
- Τι είναι ηθική ευαισθησία
- Έννοιες και ορισμοί
- Εμπόδια και διευκολυντές της ηθικής ευαισθησίας
- Πώς να αναπτύξουμε ηθική ευαισθησία
- Μέτρηση της ηθικής ευαισθησίας
- Οι δεξιότητες της ηθικής ευαισθησίας
-
Ηθική ευαισθητοποίηση, δεξιότητες επικοινωνίας και αναστοχασμού
- Ηθική Ευαισθησία
- Δεξιότητες επικοινωνίας
- Δεξιότητες αναστοχασμού
- Πώς να βελτιώσουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις δεξιότητες αναστοχασμού
-
Δεξιότητες ηθικής κρίσης και συλλογιστικής σκέψης
- Η θεωρητική διάσταση
- Πώς εξασκούμε την ηθική συλλογιστική
-
Ηθικό κίνητρο
- ΄Εννοιες και Ορισμοί: Ηθικό κίνητρο
- Ηθική ακεραιότητα
- Ηθικό κίνητρο στην νοσηλευτική πρακτική-πρακτικά παραδείγματα
- Ηθικό κίνητρο και περιβάλλον
-
Ηθικό θάρρος
- Έννοιες και Ορισμοί
- Ηθικό Θάρρος στην νοσηλευτική
- Παράγοντες Αναστολής Ηθικού Θάρρους και Ηθική Δυσφορία
- Ενίσχυση του Ηθικού Θάρρους
Σύνοψη
Στόχος:
Οι στάσεις είναι οι προοπτικές για μια κατάσταση, βασισμένες στις αξίες που κατέχει ένα άτομο. Η ενίσχυση των θετικών ηθικών στάσεων και ο έλεγχος των αρνητικών αποτελούν σημαντικά στοιχεία στη διαδικασία ενδυνάμωσης της ηθικής επάρκειας. Σε αυτήν την ενότητα θα αναλύσουμε τις ηθικές στάσεις που είναι πιο σημαντικές για την νοσηλευτική πρακτική.
Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι συμμετέχοντες αναμένεται να:
ΜΑ1. μπορούν να διακρίνουν μεταξύ θετικών και αρνητικών ηθικών στάσεων σε απαιτητικές συνθήκες εργασίας, όπως τα περιβάλλοντα νοσηλευτικής πρακτικής.
ΜΑ2. συνειδητοποιήσουν τις δικές τους προκαταλήψεις και μεροληψίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ηθικές τους στάσεις
ΜΑ3. Ενισχύσουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες μέσω της κατάλληλης ανάπτυξης στάσεων ενσυναίσθησης, σεβασμού και υπευθυνότητας.
ΜΑ4. Κατανοήσουν τη σημασία της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας και στην ενίσχυση των αναστοχαστικών και κριτικών στάσεων.
Εισαγωγή
- Ηθικές Στάσεις
- Ορισμοί των Στάσεων, Αξιών και Πιστεύω
- Παραδείγματα Αξιών και παράγοντες που τις επηρεάζουν
- Αναγνώριση και Αποδόμηση των Προκαταλήψεων
- Καλύτερες Νοσηλευτικές Πρακτικές και Θετικές Ηθικές Στάσεις
- Αυτογνωσία
- Ορισμός Αυτογνωσίας
- Σημασία Αναστοχασμού
- Διαδικασία Αυτογνωσίας μέσω αναστοχασμού
- Στάσεις Ενσυναίσθησης και Συμπόνιας
- Έννοιες και Ορισμοί
- Διαταραχές Ενσυναίσθησης
- Ενσυναίσθηση στην φροντίδα υγείας
- Συνεχής Επαγγελματική Ανάπτυξη
- Διάκριση μεταξύ της Δια βίου Μάθησης και της Συνεχούς Επαγγελματικής Ανάπτυξης
- Ηθική, Νομική, Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη
- Υποχρεωτική και Εθελοντική Επαγγελματική Ανάπτυξη
- Τρόποι Συμμετοχής στη Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη
Σύνοψη
Στόχος:
Αυτή η Ενότητα θα παρέχει τις βασικές γνώσεις για τις κύριες μεθόδους και εργαλεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη και υποστήριξη της ηθικής γνώσης, των δεξιοτήτων και των στάσεων στη νοσηλευτική.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της Ενότητας οι συμμετέχοντες αναμένεται:
ΜΑ1. Να γνωρίζουν ποιες είναι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν τη νοσηλευτική ηθική γνώση, τις δεξιότητες και στάσεις σε ατομικό επίπεδο και επίπεδο σχέσεων.
ΜΑ2. Να γνωρίζουν ποιες είναι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν τη νοσηλευτική ηθική γνώση, τις δεξιότητες και στάσεις σε οργανωτικό επίπεδο.
ΜΑ3. Να γνωρίζουν ποιες είναι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που αναπτύσσουν και υποστηρίζουν τη νοσηλευτική ηθική γνώση, τις δεξιότητες και στάσεις σε κοινωνικό επίπεδο.
Εισαγωγή
-
Ατομικό επίπεδο και επίπεδο σχέσεων
- Εμπειρική μάθηση
- Ανάλυση ηθικής περίπτωσης
-
Οργανωτικό επίπεδο
- Αντιμετώπιση ηθικής δυσφορίας και ηθικής ανθεκτικότητας
- Ηθική ηγεσία
- Ηθική κουλτούρα/κλίμα
- Διεπαγγελματική συνεργασία
- Συστήματα οργανωτικής υποστήριξης
- Ψηφιακή Τεχνολογία στην φροντίδα υγείας
-
Κοινωνικό επίπεδο
- Πόροι αφιερωμένοι στη φροντίδα και περιορισμοί
- Ηλικιακός Ρατσισμός
Σύνοψη
Ενότητα 1
-
Εισαγωγή
Ας ξεκινήσουμε θέτοντας ένα σημαντικό ερώτημα: Τι είναι η ηθική; Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να εισαχθείτε στον κόσμο της ηθικής.
Προτού εμβαθύνουμε στο περιεχόμενο αυτής της ενότητας, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες βασικές έννοιες:
Ηθική ΦιλοσοφίαΗ ηθική φιλοσοφία είναι ο κρητικός και συστηματικός αναστοχασμός της ανθρώπινης συμπεριφοράς (στάσεων και δράσεων) υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.ΗθικήΗ ηθική ορίζεται ως το σύνολο των αποδεκτών και σταθερών στο χρόνο κανόνων συμπεριφοράς μιας ομάδας ή κοινωνίας. Η ηθική είναι αυτό που "κάνει κανείς" στην πράξη. Ενώ η ηθική φιλοσοφία απαιτεί κριτικό αναστοχασμό και επιχειρηματολογική θεμελίωση, η ηθική αναφέρεται στη βιωμένη σύμφωνη αποδοχή συμπεριφοράς.ΔεοντολογίαΜια επισκόπηση των ευθυνών και καθηκόντων των επαγγελματιών υγείας, όπως περιγράφονται στους κώδικες ηθικής.Γιατί λοιπόν είναι σημαντική η ηθική στη νοσηλευτική πρακτική και γιατί είναι απαραίτητοι οι κώδικες δεοντολογίας; Δείτε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε!
Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ICN για τους Νοσηλευτές
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους νοσηλευτές, για να πάρουμε μια ιδέα για το τι περιλαμβάνεται στις διατάξεις του. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (ICN) για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ICN για τους Νοσηλευτές.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον Κώδικα Δεοντολογίας του ICN για τους νοσηλευτές.
-
Μάθημα 1: Προσέγγιση Ηθικών Προβλημάτων
Πριν προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική περιγραφή της ηθικής, θα εξετάσουμε συνοπτικά τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των ηθικών προβλημάτων. Διακρίνουμε τρεις βασικές μεθόδους: την κανονιστική, την περιγραφική και τη μετα-ηθική.
Περιγραφική Ηθική
Η περιγραφική ηθική αναφέρεται στις αξίες και στους κανόνες μιας συγκεκριμένης ομάδας ή κοινότητας. Περιορίζεται κανείς στα φαινόμενα όπως στην πραγματικότητα συμβαίνουν. Ωστόσο, εκτός από την περιγραφή τους, επιχειρείται και η εξήγησή τους. Για παράδειγμα, η περιγραφική ηθική μπορεί να περιγράψει τις αξίες και τα πρότυπα που υποστηρίζονται στη νοσηλευτική εκπαίδευση και πρακτική για να περιγράψουν τον ηθικά ικανό νοσηλευτή. Η εμπειρική ηθική είναι ένα καλό παράδειγμα περιγραφικής ηθικής. Στην εμπειρική ηθική, προσπαθεί κανείς να περιγράψει και να εξηγήσει ηθικά ευαίσθητες πρακτικές χρησιμοποιώντας εμπειρικές μεθόδους. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι στάσεις των νοσηλευτών απέναντι στην ευθανασία και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αυτές τις στάσεις;
Κανονιστική Ηθική
Στην κανονιστική ηθική, αναρωτιόμαστε ποια είναι μια ηθικά υπεύθυνη πράξη. Αναζητούνται ηθικά κριτήρια για την αξιολόγηση των ανθρώπινων πράξεων. Αυτά τα κριτήρια προσφέρουν μια συγκεκριμένη εικόνα του ηθικού αγαθού και βασίζονται σε ένα συνεκτικό σύνολο ηθικών αρχών. Αυτή η προσέγγιση, επομένως, χαρακτηρίζεται περισσότερο από έναν ορθολογικό (επιχειρηματολογικό) τρόπο σκέψης παρά από έναν περιγραφικό. Κατά την άποψή μας, η κανονιστική ηθική αποτελεί την καρδιά της ηθικής. Είναι το πλαίσιο εντός του οποίου διαμορφώνονται και τεκμηριώνονται οι ενδείξεις για την ηθική συμπεριφορά. Η κανονιστική ηθική κατατάσσεται σε τρεις θεωρίες: τη δεοντολογία, την συνεπειοκρατική και την αρεταϊκή ηθική. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κανονιστική ηθική, παρακολουθήστε το εισαγωγικό βίντεο στα δεξιά.
Μετα Ηθική
Τέλος, η μεταηθική μπορεί να οριστεί ως η συστηματική αναστοχαστική εξέταση της λειτουργίας της ηθικής ως επιστήμης, του συνόλου των εννοιών της και των μεθόδων της. Αφορά κυρίως την κριτική αξιολόγηση των βασικών ηθικών αρχών και της μεθόδου επιχειρηματολογίας, με βάση ερωτήματα όπως:τι ακριβώς είναι οι αξίες και οι κανόνες; μπορούν να αποδειχθούν ορθές και/ή καθολικά έγκυρες; έχουν προσωπικό ή γενικό χαρακτήρα; ποια είναι η ακριβής σχέση μεταξύ ηθικών αρχών, κανόνων, αξιών και αρετών; πώς διαμορφώνεται η ηθική κρίση και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί;
-
Μάθημα 2: Ηθικό Πρότυπο στην Ανθρώπινη Συμπεριφορά
Στην κανονιστική ηθική, αναστοχάζεται κανείς για την ηθική ποιότητα των ανθρώπινων πράξεων. Αυτή η αναστοχαστική διαδικασία ενσωματώνεται σε μια συγκεκριμένη εικόνα της ανθρωπότητας. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται οι άνθρωποι αποτελεί το απόλυτο σημείο εκκίνησης για μια ηθική αξιολόγηση. Σε σχέση με μια έννοια του ανθρώπου, επιλέγεται ένα συγκεκριμένο κριτήριο από το οποίο αναλύονται και κρίνονται οι ανθρώπινες πράξεις. Αυτό το κριτήριο θα λειτουργεί ως ένα είδος ηθικού σημείου αναφοράς, με το οποίο μετρούνται οι πράξεις. Στην ανάπτυξη της ηθικής, ο προσδιορισμός του ακριβούς περιεχομένου αυτού του προτύπου είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο. Άλλωστε, αυτό εισάγει ένα συγκεκριμένο γενικά εφαρμόσιμο εργαλείο στην ηθική.
- Περιγράφουμε το ηθικό κριτήριο με τον όρο ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με αυτόν τον όρο δεν εννοούμε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, αλλά μια διαρκή αποστολή. Πρόκειται για μια συνεχή επιδίωξη μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Το κριτήριο για να καθορίσουμε αν οι πράξεις μας είναι ηθικά υπεύθυνες είναι το μέγεθος στο οποίο επιδιώκουμε την πιο ανθρώπινη λύση σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Το ερώτημα που αναμφίβολα πρέπει να μας απασχολήσει τώρα είναι: Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο "ανθρώπινη αξιοπρέπεια"; Δεν είναι δυνατό να διατυπωθεί μια ξεκάθαρη και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια αυτή, μπορούμε να εξετάσουμε το παράδειγμα του Jef και της Hilda. Κάντε κλικ στην καρτέλα για να δείτε μια σχετική περίπτωση της φροντίδας ηλικιωμένων.
-
Σε ένα ψυχογηριατρικό κέντρο, ο Jef και η Hilda, δύο ηλικιωμένοι με άνοια, ζουν στην ίδια μονάδα ομαδικής διαβίωσης. Ο Jef είναι χήρος και έχει δύο παιδιά, που τον επισκέπτονται σπάνια. Η Hilda, από την άλλη πλευρά, δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά έχει ζήσει μια πολύ ενεργή ζωή ως κοινωνική νοσηλεύτρια. Ο Jef και η Hilda μιλούν συχνά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συνήθως καταλήγει σε αγγίγματα και χάδια. Οι εκφράσεις τρυφερότητας τους, μπερδεύουν τους υπόλοιπους ένοικους και προκαλούν αναστάτωση στο τμήμα. Όλο και περισσότεροι ένοικοι αρχίζουν να αγγίζουν και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Κάποιες νοσηλεύτριες θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά ενοχλητική και συζητούν το πρόβλημα με τη διοίκηση. Η διοίκηση αποφασίζει να τοποθετήσει τον Jef και τη Hilda σε δύο διαφορετικές μονάδες διαβίωσης. Τώρα που ο Jef και η Hilda δεν συναντιούνται στην μονάδα διαβίωσης, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της εργοθεραπείας. Ο θεραπευτής τους ο Marc, έχει παρατηρήσει ότι ο Jef επικοινωνεί τακτικά με τη Hilda τελευταία. Αυτό το θεωρεί θαυμάσιο. Ωστόσο, του αναφέρθηκε από τη διοίκηση ότι ο Jef και η Hilda δεν επιτρέπεται πλέον να έχουν επαφή, επειδή η συμπεριφορά τους με τα χάδια δεν ανταποκρίνεται στην οπτική της διοίκησης για τις αξιοπρεπείς σχέσεις και τη σεξουαλικότητα." (Εμπνευσμένο από τους Ebskamp and Kroon, 1994)
-
- Πρέπει ο Μάρκος απλά να εφαρμόσει την απόφαση της διοίκησης; Πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι με άνοια έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους άλλους στην σωματική τρυφερότητα.
- Εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Jef και της Hilda από αυτή την απόφαση;
- Τι σημαίνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον τομέα της σεξουαλικότητας στους ηλικιωμένους;
- Είναι ανθρώπινο να απαγορεύεται και να καταστέλλεται η έκφραση τρυφερότητας και αγάπης στους ηλικιωμένους;
- Είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου για χάδια μια αποδεκτή εναλλακτική λύση;
-
Δεν είναι εύκολο να κάνουμε επιλογές σε συγκεκριμένες περιστάσεις που προχωρούν προς μια έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που είναι κοινά αποδεκτή από όλους. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχουμε μια συγκεκριμένη αντίληψη για τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι ανθρώπινες επιστήμες μας βοηθούν να περιγράψουμε, μεταξύ άλλων, τα φυσικά, ψυχολογικά, σχεσιακά, κοινωνικά και φιλοσοφικά στοιχεία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ευημερίας. Για παράδειγμα, χάρη στην ψυχογηριατρική, αποκτούμε ολοένα και καλύτερη αντίληψη για τη σημασία και τη θέση των συναισθηματικών σχέσεων και της εμπειρίας της σεξουαλικότητας στη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων με άνοια. Αυτές οι αντιλήψεις μεταφράζονται σταδιακά στο σχεδιασμό των διαδικασιών φροντίδας (συμπεριλαμβανομένων της αρχιτεκτονικής, της πνευματικής καθοδήγησης, της χαλάρωσης). Επομένως, είναι ουσιαστικό η ηθική να παραμένει ανοιχτή σε νέες αντιλήψεις από διάφορες επιστήμες. Πρέπει συνεχώς να αναζητούμε στο τι, μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή, βελτιώνει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Έτσι, μπορεί πάντα να δοθεί νέα έμφαση στην έννοια της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε πλήρως ηθικά δημιουργικοί σε κάθε κατάσταση.
-
Μάθημα 3: Αξίες και Κανόνες
Έχοντας ορίσει την ηθική ως σκέψη για την ανθρώπινη συμπεριφορά από την άποψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ας μάθουμε περισσότερα για το ρόλο των αξιών και των κανόνων στην ηθική. Παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο.
-
Μάθημα 4: Συνείδηση
Μάθαμε για τον ρόλο των αξιών και των κανόνων στην ηθική. Αλλά ποιος είναι ο ρόλος της συνείδησης στο πλαίσιο της παροχής ηθικής φροντίδας; Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και ανακαλύψτε!
-
Μάθημα 5: Η Αποστολή της Ηθικής
Ο ηθικολόγος γενικά δεν θα υπαγορεύσει σε άλλους το πώς ή τι να αποφασίσουν. Εξάλλου, υποθέτουμε ότι κάθε άτομο 'εφαρμόζει την ηθική', στο βαθμό που διερωτάται αν ορισμένες απόψεις και πραγματικότητες είναι καλές ή όχι. Κάθε άτομο διαθέτει μια μορφή διαισθητικής ηθικής αίσθησης που το καθιστά δεκτικό στην πραγματικότητα και το κάνει να τη βιώνει ως καλή ή κακή. Ένα παράδειγμα είναι η αυθόρμητη αντίδραση των ανθρώπων στις επιδράσεις της τεχνολογίας στον χώρο της υγείας. Η αντίδραση μπορεί να είναι θετική (η τεχνολογία ως πρόοδος, η υποταγή μιας εχθρικής φύσης, η έκφραση της δημιουργικότητας, η εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας) ή ουδέτερη (η τεχνολογία ως ουδέτερη, αντικειμενική) ή ακόμη και αρνητική (η τεχνολογία ως κάτι τεχνητό, ως απειλητικό, ως αποξενωτικό). Αυτή η αυθόρμητη ηθική εκτίμηση πρέπει να διευκρινιστεί και να εξεταστεί περαιτέρω, εάν πρόκειται να εξελιχθεί σε μια αυθεντική ηθική σκέψη.
Η ηθική σκέψη δεν καθιστά περιττή την ενστικτώδη ηθική αίσθηση. Αντιθέτως, ένας ηθικολόγος που θέλει να είναι αυθεντικός και αξιόπιστος πρέπει να ξεκινά από τις βιωμένες εμπειρίες των ανθρώπων που αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. Ο ηθικολόγος μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για το άτομο και να παρέχει σημαντικά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη του στην κρίση της συνείδησής του, αλλά δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Είναι καθήκον του ηθικολόγου να αναλύει κριτικά την ενστικτώδη ηθική αίσθηση των ανθρώπων και να διευκρινίζει τις υποκείμενες απόψεις, τα συναισθήματα και τις υποθέσεις, χωρίς να περιθωριοποιεί την ευθύνη των εμπλεκομένων. Με αυτόν τον τρόπο υπερβαίνει την αυθαιρεσία και παρέχει ευρύτερη υποστήριξη στην ηθική ανάλυση. Το κλειδί είναι να απομακρυνθεί το προσωπικό συναισθηματικό πέπλο που συχνά καλύπτει τα ηθικά προβλήματα· στη συνέχεια, να εντοπιστούν ορθολογικά οι αξίες και οι κανόνες που εμπλέκονται· και τέλος, να τοποθετηθούν σε ένα λογικό πλαίσιο, προκειμένου να προταθούν ηθικά τεκμηριωμένες αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η ηθική μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου ως συστηματικός οδηγός για τη λήψη αποφάσεων. Η ηθική αποκτά έτσι έναν περισσότερο διαφωτιστικό και εποικοδομητικό ρόλο και λιγότερο έναν κανονιστικό και κατηγορηματικό τόνο.
Παρακολουθήστε ένα άλλο μάθημα της Ενότητας 1 -
Μάθημα 6: Η Αρχή, η Ηθική της Φροντίδας, η Ευαλωτότητα, η Φροντίδα και η Αξιοπρέπεια
Medical ethics has grown spectacularly over the past fourty years. Almost all areas of medical intervention – from the very beginning of human life to the end of life – have gradually become the subject of ethical reflection. While medical-ethical discussions were initially conducted privately, mainly by doctors and ethicists, over the years they have increasingly been opened up and evolved into social debates in which politicians and even the entire population participate directly or indirectly. We will now be introduced to the ethical theory to which medical ethics owes this success, and then we will consider the downside of this success. We will present the care-ethical framework and we will explain the difference between individual and relational autonomy.
Principles-oriented autonomy approach
The success and social impact of medical ethics go hand in hand with a number of ethical models that have made ethics a manageable and accessible reflection exercise. An ethical method that can also be used as a useful guideline by non-ethicists such as doctors and nurses. The most popular ethical model that has undeniably contributed to the growth and flourishing of medical ethics is the so-called principle approach. This model first appeared in 1979 thanks to the groundbreaking book 'Principles of Biomedical Ethics' by the American philosophers Tom Beauchamp and James Childress (Beauchamp & Childress, 2020).
To learn more about the basic bioethical principles included in this book, watch the video.
Conflict of principles
Within the principle approach, every ethical problem that arises within clinical practice is understood as a conflict of rights and obligations. These rights and obligations can be expressed at a theoretical level using four conflicting principles: the principles of respect for autonomy, nonmaleficence, beneficence, and the principle of justice. For example, you can understand euthanasia as a conflict between the modern principle of respect for the patient's autonomy on the one hand and the ancient Hippocratic principle of 'doing no harm' (nonmaleficence) on the other. Or again: the patient's autonomous will to die conflicts with the doctor's duty not to cause harm and therefore not to end life. In the following case we clearly see these conflicting interests.
- Case of Caroline
- Reflection on Caroline’s case
- Characteristics of the principle approach
- Forgotten, but essential components of moral reality
Caroline, a 43-year-old Belgian woman, presented herself to the psychiatry consultation at a university hospital. She was now seen by the psychiatrist for the third time, in the context of her request for euthanasia. Caroline led a very active life. As a civil engineer, she was one of the founders of important developments in the field of telemedicine. For a few years now, she had retired from professional activities and delved into some paranormal sciences (reiki, mindfulness, etc.). She followed numerous training courses in various countries and also wrote several books. She had a 14-year-old son whom she raised alone since her husband died seven years ago. She had a new partner for four years, who would continue to care for her son when she was no longer there. Caroline's euthanasia request is not based on terminal physical suffering, but on unbearable psychological suffering. She is done, says she has had a wonderful life and has achieved everything she wanted to achieve. She has been suffering from depression for a few years now, sometimes with deep depressions, and has made a serious suicide attempt. She expresses her euthanasia request in a calm, friendly, but decisive manner. It is quite difficult for the psychiatrist to empathize with the suffering of Caroline, who appears to him as a powerful woman. But she has been repeating the euthanasia wish for several months, and she substantiates her wish clearly and rationally: she is satisfied with her life, has gotten everything she can, but now it is gone, there is nothing left to live for. The psychiatrist decides to carry out the euthanasia, taking into account all due care measures contained in Belgian euthanasia legislation
Watch the video to understand how the principle approach applies to Caroline’s case:
This simplifying view of the principle approach results in a number of essential components of healthcare practice being overlooked. What, for example, about human attitudes such as care and empathy? Or what about the quality of the care process and the way in which everyone interacts with each other in that process? Let us pause here to consider some essential aspects of moral reality that are overlooked by the principles approach. Watch the video:
-
Μάθημα 7: Προσανατολισμένης στην φροντίδα σχεσιακή προσέγγιση
- Μια νέα ηθική βάση
- Εφαρμογή της προσανατολισμένης στην φροντίδα σχεσιακής προσέγγισης στην περίπτωση της Denise.
- Νοσηλευτική φροντίδα που ενισχύει την αξιοπρέπεια
-
Το ηθικό πεδίο της φροντίδας υγείας έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ενώ στα πρώτα χρόνια της ιατρικής ηθικής, μόνο ο ιατρικός τομέας προκαλούσε ηθικό ενδιαφέρον, πλέον ολόκληρος ο τομέας της φροντίδας υγείας έχει γίνει αντικείμενο ηθικού προβληματισμού. Δεν δίνεται μόνο ηθική προσοχή αποκλειστικά στο πεδίο εργασίας των γιατρών, αλλά επεκτείνεται, για παράδειγμα, στη νοσηλευτική φροντίδα, τη φροντίδα χρόνιων παθήσεων και την πολιτική υγείας, τόσο εντός των ιδρυμάτων φροντίδας υγείας όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτή η επέκταση του πεδίου έχει οδηγήσει στο να γίνεται όλο και περισσότερη αναφορά του ηθικού προβληματισμού στο χώρο της υγείας ως "ηθική της φροντίδας υγείας" αντί για "ιατρική ηθική".
Αυτή η διεύρυνση των απόψεων έχει επίσης αποκαλύψει ορισμένους περιορισμούς της προσέγγισης αρχών στην ηθική, ιδίως τη προβληματική φύση της μεγάλης έμφασης που δίνεται στην αρχή του σεβασμού της αυτονομίας.
Οι αυτονόμες εκφράσεις βούλησης από ικανούς ασθενείς συνήθως γίνονται σεβαστές, καθώς αυτοί οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν σε ολόκληρη τη διαδικασία λήψης ηθικών αποφάσεων. Και γι' αυτό η προσέγγιση αρχών χρησιμοποιείται συνήθως: για να επιλυθούν ηθικά προβλήματα που αφορούν τους ικανούς ανθρώπους. Αυτά τα προβλήματα εκδηλώνονται, για παράδειγμα, στους τομείς της γενετικής, της αναπαραγωγικής ιατρικής, της δωρεάς οργάνων και της προληπτικής ιατρικής, και του τέλους ζωής των ικανών ατόμων. Ωστόσο, το αυξανόμενο ηθικό ενδιαφέρον για τη χρόνια φροντίδα, τη φροντίδα ηλικιωμένων και τη φροντίδα ψυχικής υγείας φέρνει ολοένα και περισσότερο την προοπτική του ανίκανου ασθενούς σε ηθικές συζητήσεις. Είναι σε αυτούς τους τομείς που η προσέγγιση αρχών, η οποία βασίζεται στην αυτονομία, δυσκολεύεται να προσφέρει έτοιμες λύσεις. Διότι, πώς μπορεί κάποιος να σεβαστεί την αυτονομία ενός ασθενούς αν αυτός ή αυτή δεν είναι πλέον ικανός ή ίσως δεν ήταν ποτέ ικανός;
Σύμφωνα με την προσανατολισμένη στην φροντίδα σχεσιακή προσέγγιση, ο ηθικός προβληματισμός για τις πρακτικές φροντίδας δεν θα πρέπει να ξεκινά από το ιδανικό του αυτόνομου και λογικού φορέα, αλλά από το σχεσιακό πλαίσιο στο οποίο ενσωματώνονται οι πρακτικές φροντίδας. Παρέχοντας φροντίδα, οι φροντιστές εισέρχονται ως άτομα σε μια σχέση με έναν ευάλωτο συνάνθρωπο που χρειάζεται φροντίδα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές από την αρχή ποια απάντηση μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο κατάλληλη και ενδεδειγμένη για τις ανάγκες φροντίδας ενός συγκεκριμένου ατόμου. Η εύρεση της σωστής απάντησης δεν είναι αποτέλεσμα μιας γενικής και αφηρημένης εξισορρόπησης αρχών ή μιας λογικής αφαίρεσης. Εντοπίζεται μέσω μιας κοινής διαλογικής διαδικασίας επικοινωνίας, ερμηνείας και κατανόησης που λαμβάνει χώρα μέσα στη σχέση φροντίδας.
Στην προσανατολισμένη στην φροντίδα σχεσιακή προσέγγιση, η φροντίδα είναι η κεντρική έννοια. Για να μάθετε περισσότερα για την έννοια της φροντίδας και τη σύνδεσή της με την ηθική, παρακολουθήστε την παρακάτω συνέντευξη με την Καθηγήτρια Joan Tronto, η οποία συζητά τι είναι η φροντίδα και πώς σχετίζεται με κάθε πτυχή της ζωής μας.
-
Δείτε την περίπτωση της Denise παρακάτω και στη συνέχεια τα 3 επόμενα βίντεο για να μάθετε πώς να εφαρμόσετε την προσανατολισμένη στην φροντίδα σχεσιακή προσέγγιση.
1. Η σχεσιακή ενσωμάτωση των ηθικών προβλημάτων
2. Κλινική-ηθική λήψη αποφάσεων ως ερμηνευτική διαδικασία
3. Η θεσμική διάσταση της φροντίδας
-
Έχουμε δει πώς εφαρμόζεται η προσέγγιση φροντίδας στη διαδικασία κλινικής-ηθικής λήψης αποφάσεων. Ας μάθουμε τώρα περισσότερα για το θεμελιώδες ηθικό πλαίσιο που οδηγεί την προσέγγιση που επικεντρώνεται στη φροντίδα. Διαβάστε το άρθρο στην καρτέλα "Προτάσεις περαιτέρω ανάγνωσης" και μάθετε περισσότερα για τα θεμέλια της νοσηλευτικής φροντίδας που ενισχύει την αξιοπρέπεια και τις βασικές έννοιες που πρέπει να καθοδηγούν την ηθική προσέγγιση στη νοσηλευτική. Αυτές οι έννοιες περιγράφουν την ηθική ουσία της νοσηλευτικής φροντίδας.
Σε μια προσέγγιση φροντίδας που ενισχύει την αξιοπρέπεια, είναι σημαντικό να ακούμε τις βιωμένες εμπειρίες όλων των εμπλεκομένων. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να ακούσετε τους φροντιστές και τους αποδέκτες φροντίδας, να μιλούν για την επιλογή και τον έλεγχο
-
-
Gastmans, C. (2013). Dignity-enhancing nursing care: A foundational ethical framework. Nursing Ethics, 20(2), 142–149. (Απαιτείται συνδρομή).
https://doi.org/10.1177/0969733012473772
-
Gastmans, C. (2013). Dignity-enhancing nursing care: A foundational ethical framework. Nursing Ethics, 20(2), 142–149. (Απαιτείται συνδρομή).
-
-
Μάθημα 8: Ατομική και Σχεσιακή Αυτονομία
Έχουμε ήδη δει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο σεβασμός της αυτονομίας στις ηθικές συζητήσεις στον τομέα της φροντίδας υγείας. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ηθικής της φροντίδας, η κυρίαρχη εικόνα του αυτόνομου ατόμου που είναι εντελώς ανεξάρτητο από μόνο του έχει αμφισβητηθεί από την ιδέα της σχεσιακής αυτονομίας, η οποία βασίζεται στη συνδεσιμότητα των ανθρώπων μεταξύ τους. Στο παρακάτω βίντεο, ο Carlos Gómez-Vírseda Martínez εξηγεί την έννοια της σχεσιακής αυτονομίας σε σχέση με την ατομική αυτονομία.
Ο Carlos Gómez-Vírseda (Μαδρίτη, 1985) είναι ιατρός με κλινική εμπειρία ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Good Samaritan στη N’Djamena - Chad (2013-2015). Είναι επίσης Ιησουίτης ιερέας, με σπουδές Φιλοσοφίας στο Pontifical University of Salamanca (2008-2010) και Θεολογίας στο Pontifical University of Comillas (2015-2018). Απέκτησε Μεταπτυχιακό Έρευνας στη Θεολογία και στις Θρησκευτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο KU Leuven (2018-2020. Συμμετείχε στην Υπηρεσία Ποιμαντικής Φροντίδας στην Κλινική Saint-Jean (Βρυξέλλες), με ιδιαίτερη ενασχόληση με τις υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας και ογκολογίας.
Ως ηθικολόγος, η έρευνά του εστιάζει στην έννοια της σχεσιακής αυτονομίας στην ηθική της φροντίδας στο τέλος της ζωής. Ως ιατρός, υλοποιεί διάφορα έργα για την κοινοτική υγεία και τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Επί του παρόντος, ξεκινά διδακτορική μελέτη με θέμα την ένσταση συνείδησης στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
-
-
Gómez-Vírseda, C., de Maeseneer, Y., & Gastmans, C. (2019). Relational autonomy: what does it mean and how is it used in end-of-life care? A systematic review of argument-based ethics literature. BMC Medical Ethics, 20(1).
(open access)
https://doi.org/10.1186/s12910-019-0417-3
-
Gómez-Vírseda, C., de Maeseneer, Y., & Gastmans, C. (2019). Relational autonomy: what does it mean and how is it used in end-of-life care? A systematic review of argument-based ethics literature. BMC Medical Ethics, 20(1).
(open access)
-
-
Σύνοψη
Σε αυτήν την Ενότητα, έγινε μια εισαγωγή στις ηθικές πτυχές της νοσηλευτικής πρακτικής και στις βασικές έννοιες που είναι σημαντικές για ηθικό προβληματισμό. Αποκτήσαμε γνώση της ηθικής ορολογίας και της ηθικής μεθοδολογίας, ως προϋπόθεση για μια σωστή ανάλυση ηθικών ζητημάτων στη νοσηλευτική πρακτική. Μάθαμε επίσης πώς να χρησιμοποιούμε την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» ως ηθικό κριτήριο στην ηθική αξιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και εξερευνήσαμε τη συμβολή της ηθικής στη σκέψη για ποιοτική φροντίδα.
Παρακολουθήστε ένα άλλο μάθημα από την Ενότητα 1
Ενότητα 2
-
Εισαγωγή
Η ηθική λήψη αποφάσεων στη νοσηλευτική απαιτεί βασικές ηθικές δεξιότητες. Σκοπός της Ενότητας 2 είναι η παρουσίαση αυτών των δεξιοτήτων σύμφωνα με το Μοντέλο των Τεσσάρων Συνιστωσών της Ηθικής του Rest (Rest's Four Component Model of Morality) και η εξάσκηση στη λήψη ηθικών αποφάσεων. Η Ενότητα αποτελείται από 4 κύρια μαθήματα, σύμφωνα με τις 4 συνιστώσες του μοντέλου του Rest.
Πριν παρακολουθήσετε τα μαθήματα, παρακαλούμε δείτε την εισαγωγική παρουσίαση.Εισαγωγική παρουσίαση.
- Ηθική Ευαισθησία
- Ηθική κρίση/συλλογιστική
- Ηθικό Κίνητρο
- Ηθική δράση/θάρρος
-
-
Robichaux, C., Grace, P., Bartlett, J., Stokes, F., Saulo Lewis, M., & Turner, M. (2022). Ethics Education for Nurses: Foundations for an Integrated Curriculum. Journal of Nursing Education, 61(3), 123–130. (open access)
https://doi.org/10.3928/01484834-20220109-02
-
Robichaux, C., Grace, P., Bartlett, J., Stokes, F., Saulo Lewis, M., & Turner, M. (2022). Ethics Education for Nurses: Foundations for an Integrated Curriculum. Journal of Nursing Education, 61(3), 123–130. (open access)
-
-
Rest, J. R. (1982). A Psychologist Looks at the Teaching of Ethics. The Hastings Center Report, 12(1), 29. (open access)
https://doi.org/10.2307/3560621 -
Ersoy, N., & Göz, F. (2001). The Ethical Sensitivity of Nurses in Turkey. Nursing Ethics, 8(4), 299–312. (open access)
https://doi.org/10.1177/096973300100800403 -
Lützén, K., Dahlqvist, V., Eriksson, S., & Norberg, A. (2006). Developing the Concept of Moral Sensitivity in Health Care Practice. Nursing Ethics, 13(2), 187–196. (open access)
https://doi.org/10.1191/0969733006ne837oa -
Lützén, K., Nordström, G., & Evertzon, M. (1995). Moral Sensitivity in Nursing Practice. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 9(3), 131–138. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.1995.tb00403.x -
Robichaux, C., Grace, P., Bartlett, J., Stokes, F., Saulo Lewis, M., & Turner, M. (2022). Ethics Education for Nurses: Foundations for an Integrated Curriculum. Journal of Nursing Education, 61(3), 123–130. (open access)
https://doi.org/10.3928/01484834-20220109-02 -
Weaver, K., Morse, J., & Mitcham, C. (2008). Ethical sensitivity in professional practice: concept analysis. Journal of Advanced Nursing, 62(5), 607–618. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04625.x
-
Rest, J. R. (1982). A Psychologist Looks at the Teaching of Ethics. The Hastings Center Report, 12(1), 29. (open access)
-
Μάθημα 1: Ηθική / Δεοντολογική Ευαισθησία
Περιεχόμενα
- Θεωρητικό υπόβαθρο, μοντέλα και ορισμοί
- Ανάπτυξη ηθικών δεξιοτήτων
- Εμπόδια και διευκολυντές
- Η έννοια και η μέτρηση της ηθικής ευαισθησίας
- Η τεκμηρίωση της Ηθικής Ευαισθησίας στη Νοσηλευτική
-
-
Lützén, K., Dahlqvist, V., Eriksson, S., & Norberg, A. (2006). Developing the Concept of Moral Sensitivity in Health Care Practice. Nursing Ethics, 13(2), 187–196. (subscription required)
https://doi.org/10.1191/0969733006ne837oa -
Waterfield, D., & Barnason, S. (2024). “It Kills Your Soul”: A Mixed Methods Study of Ethical Sensitivity of Critical Care Nurses. Western Journal of Nursing Research, (subscription required)
https://doi.org/10.1177/01939459241247690 -
Weaver, K., Morse, J., & Mitcham, C. (2008). Ethical sensitivity in professional practice: concept analysis. Journal of Advanced Nursing, 62(5), 607–618. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04625.x
-
Lützén, K., Dahlqvist, V., Eriksson, S., & Norberg, A. (2006). Developing the Concept of Moral Sensitivity in Health Care Practice. Nursing Ethics, 13(2), 187–196. (subscription required)
-
-
Abdollah Zargar Shadi, Vanaki Zohreh, Mohammadi Eesa, & Kazemnejad Anoshirvan. (2024). Moral sensitivity of nursing students: a systematic review. BMC Nursing, 23(1). (open access)
https://doi.org/10.1186/s12912-024-01713-6 -
Ersoy, N., & Göz, F. (2001). The Ethical Sensitivity of Nurses in Turkey. Nursing Ethics, 8(4), 299–312.(open access)
https://doi.org/10.1177/096973300100800403 -
Huang, F. F., Yang, Q., Zhang, J., Khoshnood, K., & Zhang, J. P. (2016). Chinese nurses’ perceived barriers and facilitators of ethical sensitivity. Nursing Ethics, 23(5), 507–522. (open access)
https://doi.org/10.1177/0969733015574925 -
Lützén, K., Dahlqvist, V., Eriksson, S., & Norberg, A. (2006). Developing the Concept of Moral Sensitivity in Health Care Practice. Nursing Ethics, 13(2), 187–196. (open access)
https://doi.org/10.1191/0969733006ne837oa -
Lützén, K., Nordström, G., & Evertzon, M. (1995). Moral Sensitivity in Nursing Practice. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 9(3), 131–138. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/j.1471-6712.1995.tb00403.x -
Rest, J. R. (1982). A Psychologist Looks at the Teaching of Ethics. The Hastings Center Report, 12(1), 29. (open access)
https://doi.org/10.2307/3560621 -
Weaver, K., Morse, J., & Mitcham, C. (2008). Ethical sensitivity in professional practice: concept analysis. Journal of Advanced Nursing, 62(5), 607–618. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2008.04625.x
-
Abdollah Zargar Shadi, Vanaki Zohreh, Mohammadi Eesa, & Kazemnejad Anoshirvan. (2024). Moral sensitivity of nursing students: a systematic review. BMC Nursing, 23(1). (open access)
-
Μάθημα 2: Ηθική Ευαισθητοποίηση, Αναστοχαστικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες
-
Ηθική Ευαισθητοποίηση
Πρώτα, παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να εξοικειωθείτε με την έννοια της ηθικής ευαισθητοποίησης. Στη συνέχεια, προχωρήστε στην παρουσίαση.
Περιεχόμενα
- Ορισμοί
- Το εννοιολογικό μοντέλο της ηθικής ευαισθητοποίησης
- Μέτρηση της Ηθικής Ευαισθητοποίησης
- Ενίσχυση της Ηθικής Ευαισθητοποίησης
-
-
Milliken, A., & Grace, P. (2017). Nurse ethical awareness: Understanding the nature of everyday practice. Nursing Ethics, 24(5), 517–524. (open access)
https://doi.org/10.1177/0969733015615172 -
Milliken, A., Ludlow, L., DeSanto-Madeya, S., & Grace, P. (2018). The development and psychometric validation of the Ethical Awareness Scale. Journal of Advanced Nursing, 74(8), 2005–2016. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/jan.13688
-
Milliken, A., & Grace, P. (2017). Nurse ethical awareness: Understanding the nature of everyday practice. Nursing Ethics, 24(5), 517–524. (open access)
-
-
Milliken, A. (2018). Ethical Awareness: What It Is and Why It Matters. Online Journal of Issues in Nursing, 23(1). (open access)
https://doi.org/10.3912/OJIN.Vol23No01Man01 -
Milliken, A., & Grace, P. (2017). Nurse ethical awareness: Understanding the nature of everyday practice. Nursing Ethics, 24(5), 517–524. (open access)
https://doi.org/10.1177/0969733015615172 -
Milliken, A., Ludlow, L., DeSanto-Madeya, S., & Grace, P. (2018). The development and psychometric validation of the Ethical Awareness Scale. Journal of Advanced Nursing, 74(8), 2005–2016. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/jan.13688
-
Milliken, A. (2018). Ethical Awareness: What It Is and Why It Matters. Online Journal of Issues in Nursing, 23(1). (open access)
-
Δεξιότητες Αναστοχασμού
Περιεχόμενα
- Ορισμοί
- Βασικές έννοιες στη θεωρία της αναστοχαστικής πρακτικής στη νοσηλευτική
- Παράγοντες που προάγουν και παρεμποδίζουν την αναστοχαστική διαδικασία
- Η κυκλική διαδικασία των συνεπειών της αναστοχαστικής πρακτικής
- Είδη και μοντέλα αναστοχασμού
-
-
Grace, P., & Milliken, A. (2022). Clinical Ethics Handbook for Nurses. In P. Grace & A. Milliken (Eds.), The International Library of Bioethics. Springer Netherlands. (open access)
https://doi.org/10.1007/978-94-024-2155-2 -
Patel, K. M., & Metersky, K. (2021). Reflective practice in nursing: A concept analysis. International Journal of Nursing Knowledge, 33(3), 180–187. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/2047-3095.12350 -
Wilding, P. M. (2008). Reflective practice: a Learning Tool for Student Nurses. British Journal of Nursing, 17(11), 720–724. (subscription required)
https://doi.org/10.12968/bjon.2008.17.11.29644
-
Grace, P., & Milliken, A. (2022). Clinical Ethics Handbook for Nurses. In P. Grace & A. Milliken (Eds.), The International Library of Bioethics. Springer Netherlands. (open access)
-
Δεξιότητες Επικοινωνίας
Περιεχόμενα
- Ορισμοί
- Η ηθική σημασία της καλής επικοινωνίας στη νοσηλευτική πρακτική
- Η επικοινωνία στην πράξη
- Διεπαγγελματική επικοινωνία
- Εμπόδια και διευκολυντές αποτελεσματικής επικοινωνίας
-
-
Galutira, G. D. (2018). Theory of Reflective Practice in Nursing. International Journal of Nursing Science, 8(3), 51–56 (open access)
https://doi.org/10.5923/j.nursing.20180803.02 -
Bramhall, E. (2014). Effective Communication Skills in Nursing Practice. Nursing Standard, 29(14), 53–59 (subscription required)
https://doi.org/10.7748/ns.29.14.53.e9355 -
Burgess, A., Van Diggele, C., Roberts, C., & Mellis, C. (2020). Teaching Clinical Handover With ISBAR. BMC Medical Education, 20(2), 1–8. (open access)
https://doi.org/10.1186/s12909-020-02285-0 -
Kwame, A., & Petrucka, P. M. (2021). A literature-based study of patient-centered care and communication in nurse-patient interactions: Barriers, facilitators, and the way forward. BMC Nursing, 20(158), 1–10. BMC
Nursing. (open access)
https://doi.org/10.1186/s12912-021-00684-2 -
Lapum, J., St-Amant, O., Hughes, M., Garmaise-Yee, J., & Lee, C. (2020). Introduction to communication in nursing. (open access)
https://openlibrary-repo.ecampusontario.ca -
Ulutasdemir, N. (2018). Nursing (N. Ulutasdemir, Ed.). InTech. (open access)
https://doi.org/10.5772/intechopen.71632 -
Iversen, E. D., Wolderslund, M. O., Kofoed, P.-E., Gulbrandsen, P., Poulsen, H., Cold, S., & Ammentorp, J. (2020). Codebook for rating clinical communication skills based on the Calgary-Cambridge Guide. BMC
Medical Education, 20(1). (open access)
https://doi.org/10.1186/s12909-020-02050-3
-
Galutira, G. D. (2018). Theory of Reflective Practice in Nursing. International Journal of Nursing Science, 8(3), 51–56 (open access)
-
-
Μάθημα 3: Ηθική Κρίση / Συλλογιστική
-
Ορισμός και Σημαντικότητα
Περιεχόμενα
- Η θεωρητική διάσταση
- Πώς να εξασκήσετε την ηθική συλλογιστική στην Επαγγελματική Ανάπτυξη
-
-
Goethals, S., Gastmans, C., & de Casterlé, B. D. (2010). Nurses’ ethical reasoning and behaviour: A literature review. International Journal of Nursing Studies, 47(5), 635–650. (subscription required)
https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2009.12.010 -
Wiisak, J., Suhonen, R., & Leino‐Kilpi, H. (2022). Reasoning for whistleblowing in health care. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 37(2). (open access)
https://doi.org/10.1111/scs.13109
-
Goethals, S., Gastmans, C., & de Casterlé, B. D. (2010). Nurses’ ethical reasoning and behaviour: A literature review. International Journal of Nursing Studies, 47(5), 635–650. (subscription required)
-
Η περίπτωση της Suzy
-
Άσκηση
Εργάζεστε ως νοσηλευτής/νοσηλεύτρια στο χειρουργικό τμήμα. Είστε σε νυχτερινή βάρδια μόνος/μόνη με τον συνάδελφό σας. Η συμπεριφορά του συναδέλφου σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς καλούν τον νοσηλευτή/τη νοσηλεύτρια παραπονούμενοι για έντονο πόνο μετά την επέμβασή τους. Αρχίζετε να υποψιάζεστε ότι ο συνάδελφός σας πήρε ο ίδιος τα ισχυρά παυσίπονα των ασθενών και τους έδωσε βιταμίνες ως εικονικά φάρμακα (placebo).Τι θα κάνατε σε αυτήν την περίπτωση και γιατί; Ακολουθήστε τις ερωτήσεις με βάση τη συλλογιστική.
Παρακολουθήστε ένα άλλο μάθημα από την Ενότητα 2
-
-
Μάθημα 4: Ηθικό Κίνητρο
Περιεχόμενα
- Έννοιες και Ορισμοί: Ηθικό κίνητρο
- Ηθική ακεραιότητα
- Ηθικά κίνητρα στη νοσηλευτική πρακτική – πρακτικά παραδείγματα
- Ηθικά κίνητρα και περιβάλλον
-
-
Bebeau, M. J. (2002). The Defining Issues Test and the Four Component Model: Contributions to professional education. Journal of Moral Education, 31(3), 271–295. (open access)
https://doi.org/10.1080/0305724022000008115 -
Morton, K. R., Worthley, J. S., Testerman, J. K., & Mahoney, M. L. (2006). Defining features of moral sensitivity and moral motivation: pathways to moral reasoning in medical students1. Journal of Moral Education, 35(3),
387–406. (open access)
https://doi.org/10.1080/03057240600874653 -
Rest, J. R. (1982). A Psychologist Looks at the Teaching of Ethics. The Hastings Center Report, 12(1), 29. (open access)
https://doi.org/10.2307/3560621 -
Grace, P. J., Peter, E., Lachman, V. D., Johnson, N. L., Kenny, D. J., & Wocial, L. D. (2023). Professional responsibility, nurses, and conscientious objection: A framework for ethical evaluation. Nursing Ethics, (open
access)
https://doi.org/10.1177/09697330231180749 -
Heinrichs, K., Oser, F., & Lovat, T. (2013). Handbook of Moral Motivation. Sense Publisher. (open access)
https://doi.org/10.1007/978-94-6209-275-4 -
Milliken, A., Ludlow, L., DeSanto-Madeya, S., & Grace, P. (2018). The development and psychometric validation of the Ethical Awareness Scale. Journal of Advanced Nursing, 74(8), 2005–2016.(subscription required)
https://doi.org/10.1111/jan.13688 -
Robichaux, C., Grace, P., Bartlett, J., Stokes, F., Saulo Lewis, M., & Turner, M. (2022). Ethics Education for Nurses: Foundations for an Integrated Curriculum. Journal of Nursing Education, 61(3), 123–130. (open access)
https://doi.org/10.3928/01484834-20220109-02
-
Bebeau, M. J. (2002). The Defining Issues Test and the Four Component Model: Contributions to professional education. Journal of Moral Education, 31(3), 271–295. (open access)
-
Μάθημα 5: Ηθικό Θάρρος
-
Έννοιες και Ορισμοί
-
-
Fowers, B. J., Novak, L. F., Calder, A. J., & Sommer, R. K. (2021). Courage, Justice, and Practical Wisdom as Key Virtues in the Era of COVID-19. Frontiers in Psychology, 12. (open access)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.647912 -
Howard, M. C., Farr, J. L., Grandey, A. A., & Gutworth, M. B. (2016). The Creation of the Workplace Social Courage Scale (WSCS): An Investigation of Internal Consistency, Psychometric Properties, Validity, and
Utility. Journal of Business and Psychology, 32(6), 673–690. (subscription required)
https://doi.org/10.1007/s10869-016-9463-8 -
Pajakoski, E., Rannikko, S., Leino‐Kilpi, H., & Numminen, O. (2021). Moral courage in nursing – An integrative literature review. Nursing & Health Sciences, 23(3). (open access)
https://doi.org/10.1111/nhs.12805 -
Putman, D. (1997). Psychological Courage. Philosophy, Psychiatry, & Psychology, 4(1), 1–11. (subscription required)
https://doi.org/10.1353/ppp.1997.0008 -
Putman, D. (2001). The Emotions of Courage. Journal of Social Philosophy, 32(4), 463–470. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/0047-2786.00107 -
Rate, C. R., Clarke, J. A., Lindsay, D. R., & Sternberg, R. J. (2007). Implicit theories of courage. The Journal of Positive Psychology, 2(2), 80–98. (subscription required)
https://doi.org/10.1080/17439760701228755
-
Fowers, B. J., Novak, L. F., Calder, A. J., & Sommer, R. K. (2021). Courage, Justice, and Practical Wisdom as Key Virtues in the Era of COVID-19. Frontiers in Psychology, 12. (open access)
-
-
Ηθικό Θάρρος στη Νοσηλευτική
Περιεχόμενα
- Πραγματική Παρουσία
- Ηθική Ακεραιότητα
- Υπευθυνότητα
- Ειλικρίνεια
- Υπεράσπιση
- Δέσμευση και επιμονή
- Προσωπική Θυσία
Διαδραστικό βίντεο
Στο βίντεο:
- Η Νοσηλεύτρια Α (νεοεισερχόμενη ή φοιτήτρια) είναι ενθουσιασμένη με τη δουλειά της
- Η Νοσηλεύτρια Β (έμπειρη) είναι κουρασμένη από τη δουλειά της
Δουλεύουν μαζί σε μια βάρδια
-
-
Asadi, M., Ahmadi, F., Mohammadi, E., & Mojtaba Vaismoradi. (2023). Unsafe doctor–nurse interactions in the process of implementing medical orders: A qualitative study. Nursing Open, 10(10). (open access)
https://doi.org/10.1002/nop2.1927 -
Bickhoff, L., Levett-Jones, T., & Sinclair, P. M. (2016). Rocking the boat — nursing students’ stories of moral courage: A qualitative descriptive study. Nurse Education Today, 42, 35–40. (subscription required)
https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.03.030 -
Cox, C. L. (2020). “Healthcare Heroes”: problems with media focus on heroism from healthcare workers during the COVID-19 pandemic. Journal of Medical Ethics, 46(8), medethics-2020-106398. (open access)
https://doi.org/10.1136/medethics-2020-106398 -
Crigger, N., & Godfrey, N. (2011). Of Courage and Leaving Safe Harbors. Advances in Nursing Science, 34(4), E13–E22. (subscription required)
https://doi.org/10.1097/ans.0b013e3182356c04 -
Darbyshire, P. (2011). Nursing heroism in the 21st Century’. BMC Nursing, 10(1). (open access)
https://doi.org/10.1186/1472-6955-10-4 -
Edmonson, C. (2015). Strengthening Moral Courage Among Nurse Leaders. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing, 20(2). (open access)
https://doi.org/10.3912/ojin.vol20no02ppt01 -
Erichsen, E., Danielsson, E. H., & Friedrichsen, M. (2010). A phenomenological study of nurses’ understanding of honesty in palliative care. Nursing Ethics, 17(1), 39–50. (subscription required)
https://doi.org/10.1177/0969733009350952 -
Murray, J. (2010). Moral Courage in Healthcare: Acting Ethically Even in the Presence of Risk. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing, 15(3). (open access)
https://doi.org/10.3912/ojin.vol15no03man02 -
Nåden, D., & Eriksson, K. (2004). Understanding the Importance of Values and Moral Attitudes in Nursing Care in Preserving Human Dignity. Nursing Science Quarterly, 17(1), 86–91. (subscription required)
https://doi.org/10.1177/0894318403260652 -
Numminen, O., Repo, H., & Leino-Kilpi, H. (2016). Moral Courage in nursing: a Concept Analysis. Nursing Ethics, 24(8), 878–891. (subscription required)
https://doi.org/10.1177/0969733016634155
-
Asadi, M., Ahmadi, F., Mohammadi, E., & Mojtaba Vaismoradi. (2023). Unsafe doctor–nurse interactions in the process of implementing medical orders: A qualitative study. Nursing Open, 10(10). (open access)
-
Ανασταλτικοί παράγοντες του Ηθικού Θάρρους και Ηθική Δυσφορία
Περιεχόμενα
- Λόγοι έλλειψης Ηθικού Θάρρους
- Κοινοί ανασταλτικοί παράγοντες στη Νοσηλευτική
- Ηθική Δυσφορία στους Νοσηλευτές
- Συνέπειες Ηθικής Δυσφορίας
-
-
American Association of Critical-Care Nurses. (2020). Moral Distress in Nursing: What You Need to Know. Aacn.org.
https://www.aacn.org/clinical-resources/moral-distress -
Moral Distress. (n.d.).
https://www.aacn.org/~/media/aacn-website/clincial-resources/moral-distress/recognizing-addressing-moral-distress-quick-reference-guide.pdf
-
American Association of Critical-Care Nurses. (2020). Moral Distress in Nursing: What You Need to Know. Aacn.org.
-
-
Asadi, M., Ahmadi, F., Mohammadi, E., & Mojtaba Vaismoradi. (2023). Unsafe doctor–nurse interactions in the process of implementing medical orders: A qualitative study. Nursing Open, 10(10). (open access)
https://doi.org/10.1002/nop2.1927 -
Corley, M. C. (2002). Nurse Moral Distress: a proposed theory and research agenda. Nursing Ethics, 9(6), 636–650. (subscription required)
https://doi.org/10.1191/0969733002ne557oa -
Hoskins, K., Grady, C., & Ulrich, C. (2018). Ethics Education in Nursing: Instruction for Future Generations of Nurses. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing, 23(1). (open access)
https://doi.org/10.3912/ojin.vol23no01man03 -
Huang, M., Dong, W., Zhao, Q., & Mo, N. (2023). Factors associated with the moral courage of nurses in China: A cross‐sectional study. Nursing Open, 10(7). (open access)
https://doi.org/10.1002/nop2.1672 -
Jameton, A. (2017). What Moral Distress in Nursing History Could Suggest about the Future of Health Care. AMA Journal of Ethics, 19(6), 617–628. (open access)
https://doi.org/10.1001/journalofethics.2017.19.6.mhst1-1706 -
Murray, J. (2010). Moral Courage in Healthcare: Acting Ethically Even in the Presence of Risk. OJIN: The Online Journal of Issues in Nursing, 15(3). (open access)
https://doi.org/10.3912/ojin.vol15no03man02 -
Namadi, F., Shahbaz, A., & Jasemi, M. (2023). Nurses’ Lived Experiences of Moral Courage Inhibitors: A Qualitative Descriptive Study. SAGE Open Nursing, 9, 237796082311573. (open access)
https://doi.org/10.1177/23779608231157326 -
Ortiz, J. (2016). New graduate nurses’ experiences about lack of professional confidence. Nurse Education in Practice, 19(1), 19–24. (subscription required)
https://doi.org/10.1016/j.nepr.2016.04.001 -
Salari, N., Shohaimi, S., Khaledi-Paveh, B., Kazeminia, M., Bazrafshan, M.-R., & Mohammadi, M. (2022). The severity of moral distress in nurses: a systematic review and meta-analysis. Philosophy, Ethics, and
Humanities in Medicine, 17(1). (open access)
https://doi.org/10.1186/s13010-022-00126-0 -
Taylor, R. (2016). Nurses’ Perceptions of Horizontal Violence. Global Qualitative Nursing Research, 3(3), 233339361664100. (open access)
https://doi.org/10.1177/2333393616641002
-
Asadi, M., Ahmadi, F., Mohammadi, E., & Mojtaba Vaismoradi. (2023). Unsafe doctor–nurse interactions in the process of implementing medical orders: A qualitative study. Nursing Open, 10(10). (open access)
-
Ενίσχυση του Ηθικού Θάρρους
Περιεχόμενα
- Στρατηγικές Ανάπτυξης Ηθικού Θάρρους
- Οδηγίες για τη χρήση του Ηθικού Θάρρους
- Εργαλεία Μέτρησης Ηθικού Θάρρους
-
-
Fowers, B. J., Novak, L. F., Calder, A. J., & Sommer, R. K. (2021). Courage, Justice, and Practical Wisdom as Key Virtues in the Era of COVID-19. Frontiers in Psychology, 12. (open access)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.647912 -
Howard, M. C., Farr, J. L., Grandey, A. A., & Gutworth, M. B. (2016). The Creation of the Workplace Social Courage Scale (WSCS): An Investigation of Internal Consistency, Psychometric Properties, Validity, and
Utility. Journal of Business and Psychology, 32(6), 673–690. (subscription required)
https://doi.org/10.1007/s10869-016-9463-8 -
Pajakoski, E., Rannikko, S., Leino‐Kilpi, H., & Numminen, O. (2021). Moral courage in nursing – An integrative literature review. Nursing & Health Sciences, 23(3). (open access)
https://doi.org/10.1111/nhs.12805 -
Putman, D. (1997). Psychological Courage. Philosophy, Psychiatry, & Psychology, 4(1), 1–11. (subscription required)
https://doi.org/10.1353/ppp.1997.0008 -
Putman, D. (2001). The Emotions of Courage. Journal of Social Philosophy, 32(4), 463–470. (subscription required)
https://doi.org/10.1111/0047-2786.00107 -
Rate, C. R., Clarke, J. A., Lindsay, D. R., & Sternberg, R. J. (2007). Implicit theories of courage. The Journal of Positive Psychology, 2(2), 80–98. (subscription required)
https://doi.org/10.1080/17439760701228755
-
Fowers, B. J., Novak, L. F., Calder, A. J., & Sommer, R. K. (2021). Courage, Justice, and Practical Wisdom as Key Virtues in the Era of COVID-19. Frontiers in Psychology, 12. (open access)
-
-
Σύνοψη
Σε αυτή την Ενότητα, έγινε μια εισαγωγή στο Μοντέλο των Τεσσάρων Συστατικών της Ηθικής του Rest, και, βασισμένοι σε αυτή την Ενότητα, αναλύσαμε τέσσερις βασικές ηθικές δεξιότητες. Η ηθική ευαισθησία αναφέρεται στην ικανότητα αναγνώρισης της παρουσίας ενός ηθικού προβλήματος ή της ηθικής διάστασης σε μια κατάσταση, και περιλαμβάνει την ηθική ευαισθητοποίηση, τις αναστοχαστικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Η ηθική κρίση αφορά τις δεξιότητες συλλογιστικής, εξετάσαμε σχετικές εφαρμογές σε επαγγελματικά περιβάλλοντα νοσηλευτικής. Το Ηθικό Κίνητρο είναι η διαδικασία που ξεκινά, καθοδηγεί και διατηρεί τις στοχοθετημένες συμπεριφορές, συμπληρωματική προς τις διαδικασίες ηθικής κρίσης. Τέλος, το Ηθικό Θάρρος αναφέρεται στη εσωτερική δύναμη που έχει ένα άτομο όταν ενεργεί σε ηθικές συγκρούσεις σύμφωνα με ηθικές αρχές και τις δικές του αξίες και πεποιθήσεις, ακόμη και με κίνδυνο αρνητικών συνεπειών για το ίδιο άτομο που ενεργεί· το Ηθικό Θάρρος είναι απαραίτητο σε πολλές πτυχές της νοσηλευτικής πρακτικής.
Παρακολουθήστε ένα άλλο μάθημα από την Ενότητα 2
Ενότητα 3
-
Εισαγωγή
Οι στάσεις αναφέρονται στην οπτική που υιοθετεί ένα άτομο για μία κατάσταση βάσει των αξιών του. Ο σκοπός της Ενότητας 3 είναι η διεξοδική ανάλυση των ηθικών στάσεων που είναι πιο σημαντικές για το νοσηλευτικό επάγγελμα και αποτελείται από τέσσερα μαθήματα.
Πριν προχωρήσετε στα μαθήματα, παρακαλούμε να περιηγηθείτε στην εισαγωγική παρουσίαση.Εισαγωγική Παρουσίαση
- Ηθικές Στάσεις
- Αυτογνωσία
- Ενσυναίσθητες και Συμπονετικές Στάσεις
- Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη
-
Μάθημα 1:Ηθικές Στάσεις
Περιεχόμενα
- Ορισμοί Στάσεων, Αξιών και Πεποιθήσεων
- Παραδείγματα Αξιών και Παραγόντων Επιρροής
- Αναγνώριση και Αποδόμηση Προκαταλήψεων
- Βέλτιστες Νοσηλευτικές Πρακτικές και Θετικές Ηθικές Στάσεις
-
-
Cantone, D., Attena, F., Cerrone, S., Fabozzi, A., Rossiello, R., Spagnoli, L., & Pelullo, C. P. (2017). Lying to patients with dementia: Attitudes versus behaviours in nurses. Nursing Ethics, 26(4), 984–992. (απαιτείται
συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733017739782 -
Cayetano-Penman, J., Malik, G., & Whittall, D. (2020). Nurses’ Perceptions and Attitudes About Euthanasia: A Scoping Review. Journal of Holistic Nursing, 39(1), 089801012092341. (ανοιχτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/0898010120923419 -
Terkamo-Moisio, A., Kvist, T., Kangasniemi, M., Laitila, T., Ryynänen, O.-P., & Pietilä, A.-M. (2016). Nurses’ attitudes towards euthanasia in conflict with professional ethical guidelines. Nursing Ethics, 24(1), 70–86.
(απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733016643861
-
Cantone, D., Attena, F., Cerrone, S., Fabozzi, A., Rossiello, R., Spagnoli, L., & Pelullo, C. P. (2017). Lying to patients with dementia: Attitudes versus behaviours in nurses. Nursing Ethics, 26(4), 984–992. (απαιτείται
συνδρομή)
-
-
Todt, K. (2023). Strategies to combat implicit bias in nursing. American Nurse Journal, 18(7), 19–23.(ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.51256/anj072319/ -
Rayner, G., Blackburn, J., Edward, K., Stephenson, J., & Ousey, K. (2018). Emergency department nurse’s attitudes towards patients who self-harm: A meta-analysis. International Journal of Mental Health Nursing, 28(1),
40–53.(απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/inm.12550 -
Narayan, M. C. (2019). Addressing Implicit Bias in Nursing: A Review. American Journal of Nursing, 119(7), 36–43. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1097/01.naj.0000569340.27659.5a
-
Todt, K. (2023). Strategies to combat implicit bias in nursing. American Nurse Journal, 18(7), 19–23.(ανοικτή πρόσβαση)
-
Μάθημα :2 Αυτογνωσία
Περιεχόμενα
- Ορισμός Αυτογνωσίας
- Σημασία του Αυτο-αναστοχασμού
- Διαδικασίες για την αυτογνωσία
μέσα από τον αυτο-αναστοχασμό
Δείτε το βίντεο και αφιερώστε λίγο χρόνο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις
-
-
Eisler, M. (2020). Leadership eBook: A Leader’s Guide to Navigating VUCA. Wide Lens Leadership; Melissa Eisler. (ανοικτή πρόσβαση)
https://widelensleadership.com/leadership-ebook-leaders-guide-vuca/ -
Meuser, J. D. (2018). Self-Awareness and Self-Reflection. In National Center for Professional & Research Ethics. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1111/jan.12213 -
MSc, L. R. (2019, September 14). 17 Self-Awareness Activities and Exercises (+ Test). PositivePsychology.com. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/0969733016642627
-
Eisler, M. (2020). Leadership eBook: A Leader’s Guide to Navigating VUCA. Wide Lens Leadership; Melissa Eisler. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Eurich, T. (2018, January 4). What self-awareness really is (and how to cultivate it). Harvard Business Review; Harvard Business Publishing. (ανοικτή πρόσβαση)
https://hbr.org/2018/01/what-self-awareness-really-is-and-how-to-cultivate-it -
Silvia, P. J., & Duval, T. S. (2001). Objective Self-Awareness Theory: Recent Progress and Enduring Problems. Personality and Social Psychology Review, 5(3), 230–241. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1207/s15327957pspr0503_4 -
Sutton, A. (2016). Measuring the effects of self-awareness: Construction of the Self-Awareness Outcomes Questionnaire. Europe’s Journal of Psychology, 12(4), 645–658. NCBI. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.5964/ejop.v12i4.1178
-
Eurich, T. (2018, January 4). What self-awareness really is (and how to cultivate it). Harvard Business Review; Harvard Business Publishing. (ανοικτή πρόσβαση)
-
Μάθημα 3: Ενσυναίσθηση
-
Έννοιες και Ορισμοί
Περιεχόμενα
- Βέλτιστες Νοσηλευτικές Πρακτικές και Θετικές Ηθικές Στάσεις
- Γνωστική Διάσταση
- Συναισθηματική Διάσταση
- Συμπεριφορική Διάσταση
- Ηθική Διάσταση
-
-
de Vignemont, F., & Singer, T. (2006). The empathic brain: how, when and why? Trends in Cognitive Sciences, 10(10), 435–441. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1016/j.tics.2006.08.008 -
Decety, J., & Ickes, W. (2009). The Social Neuroscience of Empathy. The Mit Press -03-20. (ανοικτή πρόσβαση)
https://mitpress.universitypressscholarship.com/view/10.7551/mitpress/9780262012973.001.0001/upso-9780262012973 -
Herrando, C., & Constantinides, E. (2021). Emotional Contagion: A Brief Overview and Future Directions. Frontiers in Psychology, 12. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.712606 -
Hodges, S. D., & Myers, M. W. (n.d.). Empathy. Encyclopedia of Social Psychology. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.4135/9781412956253.n179 -
Klöckner, C. C., Gerbase, M. W., Nendaz, M., Baroffio, A., & Junod, N. P. (2021). Relationship between self-reported cognitive and behavioural empathy among medical students. Patient Education and Counseling. (ανοικτή
πρόσβαση)
https://doi.org/10.1016/j.pec.2021.07.053 - Maibom, H. (2017). The Routledge Handbook of Philosophy of Empathy. Taylor and Francis.
-
Miyazono, K., & Inarimori, K. (2021). Empathy, Altruism, and Group Identification. Frontiers in Psychology, 12 (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.749315 -
Di Lorenzo, R., Venturelli, G., Spiga, G., & Ferri. P. (2019). Emotional intelligence, empathy and alexithymia: a cross-sectional survey on emotional competence in a group of nursing students. Acta Bio Medica :
Atenei Parmensis, 90(4), 32–43. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.23750/abm.v90i4-S.8273 -
Suchman, A. L., Markakis, K., Beckman, H. B, & Frankel. R. (1997). A Model of Empathic Communication in the Medical Interview. JAMA: The Journal of the American Medical Association, 277(8), 678. (απαιτείται
συνδρομή)
https://doi.org/10.1001/jama.1997.03540320082047
-
de Vignemont, F., & Singer, T. (2006). The empathic brain: how, when and why? Trends in Cognitive Sciences, 10(10), 435–441. (ανοικτή πρόσβαση)
-
Διαταραχές Ενσυναίσθησης
-
-
Cherry, K. (2021, September 26). What to Do If You or a Loved One Lack Empathy. Verywell Mind.
https://www.verywellmind.com
-
Cherry, K. (2021, September 26). What to Do If You or a Loved One Lack Empathy. Verywell Mind.
-
-
Ενσυναίσθηση στη φροντίδα υγείας
Περιεχόμενα
- Η σημασία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας στη φροντίδα υγείας
- Μέτρηση ενσυναίσθησης
- Μέθοδοι ενίσχυσης της ενσυναίσθησης
- Ικανοποίηση Συμπόνιας και Κόπωση Συμπόνιας
-
-
Boleyn-Fitzgerald, P. (2003). Care and the Problem of Pity. Bioethics, 17(1), 1–20. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/1467-8519.00318 -
Delgado, N., Delgado, J., Betancort, M., Bonache, H., & Harris, L. T. (2023). What is the Link Between Different Components of Empathy and Burnout in Healthcare Professionals? A Systematic Review and Meta-Analysis.
Psychology Research and Behavior Management, Volume 16, 447–463. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.2147/prbm.s384247 -
Gustafsson, T., & Hemberg, J. (2021). Compassion fatigue as bruises in the soul: A qualitative study on nurses. Nursing Ethics, 29(1), 096973302110032. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.712606 -
Hemmerdinger, J. M., Stoddart, S. D., & Lilford, R. J. (2007). A systematic review of tests of empathy in medicine. BMC Medical Education, 7(1). (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1186/1472-6920-7-24 -
Lima, F. F. de, & Osório, F. de L. (2021). Empathy: Assessment Instruments and Psychometric Quality – A Systematic Literature Review With a Meta-Analysis of the Past Ten Years. Frontiers in Psychology, 12. (ανοικτή
πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.781346 -
Nolte, A. G., Downing, C., Temane, A., & Hastings-Tolsma, M. (2017). Compassion fatigue in nurses: A metasynthesis. Journal of Clinical Nursing, 26(23-24), 4364–4378. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/jocn.13766 -
Paulus, C. M., & Meinken, S. (2022). The effectiveness of empathy training in health care: a meta-analysis of training content and methods. International Journal of Medical Education, 13, 1–9. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.5116/ijme.61d4.4216 -
Peters, E. (2018). Compassion Fatigue in nursing: a Concept Analysis. Nursing Forum, 53(4), 466–480. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/nuf.12274 -
Williams, B., Lau, R., Thornton, E., & Olney, L. (2017). The relationship between empathy and burnout – lessons for paramedics: a scoping review. Psychology Research and Behavior Management, Volume 10(10), 329–337.
(ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.2147/prbm.s145810 -
Wiman, E., & Wikblad, K. (2004). Caring and uncaring encounters in nursing in an emergency department. Journal of Clinical Nursing, 13(4), 422–429. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2004.00902.x -
Zhang, J., Zhang, J., Wang, X., Luo, Y., Zhang, J., Xiong, Z., & Zhang, J. (2023). Clinical nurses’ compassion fatigue psychological experience process: a constructivist grounded theory study. BMC Nursing, 22(1).
(ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1186/s12912-023-01665-3
-
Boleyn-Fitzgerald, P. (2003). Care and the Problem of Pity. Bioethics, 17(1), 1–20. (απαιτείται συνδρομή)
-
-
Μάθημα 4: Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη
Περιεχόμενα
- Διάκριση μεταξύ Δια Βίου Μάθησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης
- Ηθική, Νομική, Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη
- Υποχρεωτική και Προαιρετική Επαγγελματική Ανάπτυξη
- Τρόποι ενασχόλησης με τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Ανάπτυξη
-
-
Davis, C. (2015). Developing a professional nursing portfolio. Nursing Made Incredibly Easy, 13(1), 4. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1097/01.nme.0000457285.39465.5c/ -
Nursing Insights. (2014). Why Start a Nursing Journal Club. Www.wolterskluwer.com. (ανοικτή πρόσβαση)
https://www.wolterskluwer.com/en/expert-insights/why-start-a-nursing-journal-club
-
Davis, C. (2015). Developing a professional nursing portfolio. Nursing Made Incredibly Easy, 13(1), 4. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Davis, L., Taylor, H., & Reyes, H. (2014). Lifelong Learning in Nursing: a Delphi Study. Nurse Education Today, 34(3), 441–445. (απαιτείται συνδρομή)
https://hbr.org/2018/01/what-self-awareness-really-is-and-how-to-cultivate-it -
Directorate-General for Health and Food Safety. (2015). Study concerning the review and mapping of continuous professional development and lifelong learning for health professionals in the EU. Health.ec.europa.eu. (ανοικτή
πρόσβαση)
https://health.ec.europa.eu/publications/study-concerning-review-and-mapping-continuous-professional-development-and-lifelong-learning-health_en -
Vázquez-Calatayud, M., Errasti-Ibarrondo, B., & Choperena, A. (2021). Nurses’ continuing professional development: A systematic literature review. Nurse Education in Practice, 50(50), 102963. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nepr.2020.102963
-
Davis, L., Taylor, H., & Reyes, H. (2014). Lifelong Learning in Nursing: a Delphi Study. Nurse Education Today, 34(3), 441–445. (απαιτείται συνδρομή)
-
Σύνοψη
Σε αυτήν την ενότητα ασχοληθήκαμε με τις ηθικές στάσεις. Αρχικά αναφέραμε παραδείγματα αξιών, πεποιθήσεων και παραγόντων επιρροής, και εξηγήσαμε πώς αναγνωρίζουμε και αποδομούμε τις προκαταλήψεις. Στη συνέχεια αναλύσαμε τη στάση της αυτογνωσίας και την ενίσχυσή της μέσω αυτο-αναστοχασμού. Ακολούθως συζητήσαμε τις ενσυναίσθητες στάσεις που έχουν μεγάλη σημασία για τη νοσηλευτική πρακτική, σημειώνοντας ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να κρατάνε ισορροπία ανάμεσα στην έλλειψη και την υπερβολή της ενσυναίσθησης, ώστε να παρέχουν ποιοτική φροντίδα. Τέλος, αναλύσαμε τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη, έννοια που εμπεριέχει μία συγκεκριμένη στάση δέσμευσης στη δια βίου μάθηση και τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών.
Παρακολουθήστε άλλο ένα μάθημα της Ενότητας 2
Ενότητα 4
-
Εισαγωγή
Στις προηγούμενες ενότητες παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι βασικές ηθικές γνώσεις, δεξιότητες και στασεις. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβουμε πώς μπορούν να υποστηρίξουν τους νοσηλευτές στην καθημερινή πρακτική και στην ηθική τους ανάπτυξη.
Πριν περιηγηθείτε στα μαθήματα, παρακαλούμε να παρακολουθήσετε την Εισαγωγική Παρουσίαση. -
Μάθημα 1: Ατομικό Επίπεδο και Επίπεδο Σχέσεων
-
Εμπειρική Μάθηση
Ας ξεκινήσουμε παρακολουθώντας τα δύο ακόλουθα βίντεο, ως εισαγωγή στην Εμπειρική Μάθηση, την Εμπειρική Θεωρία και τον Κύκλο Εμπειρικής Μάθησης.
Ωραία, τώρα μπορείτε να προχωρήσετε στην εισαγωγική παρουσίαση για την Εμπειρική Μάθηση για φοιτητές. Στη συνέχεια μπορείτε να εμβαθύνετε παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Dr Linus Vanlaere.
Περιεχόμενα
- Ορισμός της εμπειρικής μάθησης
- Μέθοδοι εμπειρικής μάθησης
Ένα μάθημα από τον ειδικό: Καθηγητής Linus Vanlaere
-
-
Fowler, J. (2008). Experiential learning and its facilitation. Nurse Education Today, 28(4), 427–433. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nedt.2007.07.007 -
Grace, S., Innes, E., Patton, N., & Stockhausen, L. (2017). Ethical experiential learning in medical, nursing and allied health education: A narrative review. Nurse Education Today, 51, 23–33. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.12.024 -
Grace, S., Stockhausen, L., Patton, N., & Innes, E. (2019). Experiential learning in nursing and allied health education: Do we need a national framework to guide ethical practice? Nurse Education in Practice, 34,
56–62. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nedt.2016.12.024 -
Vanlaere, L., Coucke, T., & Gastmans, C. (2010). Experiential learning of empathy in a care-ethics lab. Nursing Ethics, 17(3), 325–336. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nepr.2018.11.003 -
Vanlaere, L., Timmermann, M., Stevens, M., & Gastmans, C. (2011). An explorative study of experiences of healthcare providers posing as simulated care receivers in a “care-ethical” lab. Nursing Ethics, 19(1), 68–79.
(απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733011412103
-
Fowler, J. (2008). Experiential learning and its facilitation. Nurse Education Today, 28(4), 427–433. (απαιτείται συνδρομή)
-
Εξέταση Ηθικής Περίπτωσης
Πρώτα δείτε το ακόλουθο κλιπ γνώσης
Ένα μάθημα από τον ειδικό: Καθηγητής Bert Molewijk
-
-
Inguaggiato, G., Metselaar, S., Molewijk, B., & Widdershoven, G. (2019). How Moral Case Deliberation Supports Good Clinical Decision Making. AMA Journal of Ethics, 21(10), E913-919. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1001/amajethics.2019.913
-
Inguaggiato, G., Metselaar, S., Molewijk, B., & Widdershoven, G. (2019). How Moral Case Deliberation Supports Good Clinical Decision Making. AMA Journal of Ethics, 21(10), E913-919. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
de Snoo-Trimp, J. C., Molewijk, B., & de Vet, H. C. W. (2018). Defining and categorizing outcomes of Moral Case Deliberation (MCD): concept mapping with experienced MCD participants. BMC Medical Ethics, 19(1). (ανοικτή
πρόσβαση)
https://doi.org/10.1186/s12910-018-0325-y -
Haan, M. M., van Gurp, J. L. P., Naber, S. M., & Groenewoud, A. S. (2018). Impact of moral case deliberation in healthcare settings: a literature review. BMC Medical Ethics, 19(1). (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/0969733015615172 -
Metselaar, S., & Molewijk, B. (2023). Fostering moral resilience through moral case deliberation. Nursing Ethics, 30(5), 730–745. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/09697330231183085 -
Stolper, M., Molewijk, B., & Widdershoven, G. (2016). Bioethics education in clinical settings: theory and practice of the dilemma method of moral case deliberation. BMC Medical Ethics, 17(1). (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1186/s12910-016-0125-1 -
Tan, D. Y. B., Meulen, B. C. ter, Molewijk, A., & Widdershoven, G. (2018). Moral case deliberation. Practical Neurology, 18(3), 181–186. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1136/practneurol-2017-001740
-
de Snoo-Trimp, J. C., Molewijk, B., & de Vet, H. C. W. (2018). Defining and categorizing outcomes of Moral Case Deliberation (MCD): concept mapping with experienced MCD participants. BMC Medical Ethics, 19(1). (ανοικτή
πρόσβαση)
-
-
-
Μάθημα 2: Επίπεδο Φορέα
-
Ηθική δυσφορία και ηθική ανθεκτικότητα
1. Ηθική Δυσφορία
Τι είναι η ηθική δυσφορία; Ακούστε τον ορισμό της Pamela Grace
Ένα μάθημα από τον ειδικό: Καθηγήτρια Georgina Morley
2. Ηθική Ανθεκτικότητα
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ηθική δυσφορία; Η ηθική ανθεκτικότητα
Χρήση ηθικής ανθεκτικότητας
-
-
Morley, G. (2018). What is “moral distress” in nursing? How, can and should we respond to it?. Journal of Clinical Nursing, 27(19-20), 3443–3445. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1111/jocn.14332 -
Morley, G., Field, R., Horsburgh, C. C., & Burchill, C. (2021). Interventions to mitigate moral distress: A systematic review of the literature. International Journal of Nursing Studies, 121, 103984. (απαιτείται
συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2021.103984
-
Morley, G. (2018). What is “moral distress” in nursing? How, can and should we respond to it?. Journal of Clinical Nursing, 27(19-20), 3443–3445. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Amos, V. K., & Epstein, E. (2022). Moral distress interventions: An integrative literature review. Nursing Ethics, 096973302110354. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/09697330211035489 -
Holtz, H., Heinze, K., & Rushton, C. (2017). Interprofessionals’ definitions of moral resilience. Journal of Clinical Nursing, 27(3-4), e488–e494. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/jocn.13989 -
Morley, G., Ives, J., Bradbury-Jones, C., & Irvine, F. (2017). What is “moral distress”? A narrative synthesis of the literature. Nursing Ethics, 26(3), 646–662. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/0969733017724354 -
Mustafa Sabri Kovanci, & Azize Atli Özbaş. (2023). Examining the effect of moral resilience on moral distress. Nursing Ethics, 30(7-8), 096973302311774-096973302311774. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/09697330231177420 -
Sala Defilippis, T. M. L., Curtis, K., & Gallagher, A. (2019). Conceptualising moral resilience for nursing practice. Nursing Inquiry, 26(3), e12291. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/nin.12291 -
Sperling, D. (2022). Why we need to reconsider moral distress in nursing. Nursing Ethics, 29(2), 261–263. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/09697330221085763 -
Young, P. D., & Rushton, C. H. (2017). A concept analysis of moral resilience. Nursing Outlook, 65(5), 579–587. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.outlook.2017.03.009
-
Amos, V. K., & Epstein, E. (2022). Moral distress interventions: An integrative literature review. Nursing Ethics, 096973302110354. (απαιτείται συνδρομή)
-
-
Ηθική ηγεσία
Περιεχόμενα
- Το ζήτημα
- Ορισμοί και χαρακτηριστικά
- Επίδραση της ηθικής ηγεσίας
- Ηθική εμπειρία και συλλογιστική των ηγετών
- Υποστήριξη ηθικής ηγεσίας
-
-
Denier, Y., Dhaene, L., & Gastmans, C. (2019). “You can give them wings to fly”: a qualitative study on values-based leadership in health care. BMC Medical Ethics, 20(1). (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1186/s12910-019-0374-x
-
Denier, Y., Dhaene, L., & Gastmans, C. (2019). “You can give them wings to fly”: a qualitative study on values-based leadership in health care. BMC Medical Ethics, 20(1). (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Denier, Y. (2007). Mind the gap! Three approaches to scarcity in health care. Medicine, Health Care and Philosophy, 11(1), 73–87. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1007/s11019-007-9073-3 -
Gallagher, A., & Tschudin, V. (2010). Educating for ethical leadership. Nurse Education Today, 30(3), 224–227. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.nedt.2009.11.003 -
Zhang, Y., Zhou, F., & Mao, J. (2018). Ethical Leadership and Follower Moral Actions: Investigating an Emotional Linkage. Frontiers in Psychology, 9(9). NCBI. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01881
-
Denier, Y. (2007). Mind the gap! Three approaches to scarcity in health care. Medicine, Health Care and Philosophy, 11(1), 73–87. (απαιτείται συνδρομή)
-
Ηθικό κλίμα
Τι είναι; Μάθημα από τον ειδικό
-
-
Essex, R., Thompson, T., Thomas Rhys Evans, Fortune, V., Kalocsányiová, E., Miller, D., Markowski, M., & Elliott, H. (2023). Ethical climate in healthcare: A systematic review and meta-analysis. Nursing Ethics. (ανοικτή
πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/09697330231177419 -
Taís Carpes Lanes, de, G., Silva, Milene, C., Thaís Costa Schutz, & Magno, G. (2023). Influence of the ethical climate on workers’ health among healthcare professionals: a systematic review. Revista Gaúcha de
Enfermagem, 44. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1590/1983-1447.2023.20220247.en
-
Essex, R., Thompson, T., Thomas Rhys Evans, Fortune, V., Kalocsányiová, E., Miller, D., Markowski, M., & Elliott, H. (2023). Ethical climate in healthcare: A systematic review and meta-analysis. Nursing Ethics. (ανοικτή
πρόσβαση)
-
-
Dalmolin, G. de L., Lanes, T. C., Bernardi, C. M. S., & Ramos, F. R. S. (2022). Conceptual framework for the ethical climate in health professionals. Nursing Ethics, 29(5), 1174–1185. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/09697330221075741 -
Koskenvuori, J., Numminen, O., & Suhonen, R. (2017). Ethical Climate in Nursing Environment. Nursing Ethics, 26(2), 096973301771208. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733017712081
-
Dalmolin, G. de L., Lanes, T. C., Bernardi, C. M. S., & Ramos, F. R. S. (2022). Conceptual framework for the ethical climate in health professionals. Nursing Ethics, 29(5), 1174–1185. (απαιτείται συνδρομή)
-
-
Διεπαγγελματική συνεργασία
-
-
Keshmiri, F., & Hosseinpour, A. (2022). Interprofessional professionalism as a motivating force in interprofessional collaboration. Journal of Medical Ethics and History of Medicine, 15. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.18502/jmehm.v15i8.11050 -
Pakkanen, P., Häggman-Laitila, A., & Kangasniemi, M. (2021). Ethical issues identified in nurses´ interprofessional collaboration in clinical practice: a meta-synthesis. Journal of Interprofessional Care, 36(5),
1–10. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1080/13561820.2021.1892612
-
Keshmiri, F., & Hosseinpour, A. (2022). Interprofessional professionalism as a motivating force in interprofessional collaboration. Journal of Medical Ethics and History of Medicine, 15. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Engel, J., & Prentice, D. (2013). The ethics of interprofessional collaboration. Nursing Ethics, 20(4), 426–435. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733012468466 -
Ewashen, C., McInnis-Perry, G., & Murphy, N. (2013). Interprofessional collaboration-in-practice. Nursing Ethics, 20(3), 325–335. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733012462048 -
Milton, C. L. (2013). Ethical Issues Surrounding Interprofessional Collaboration. Nursing Science Quarterly, 26(4), 316–318. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0894318413500314
-
Engel, J., & Prentice, D. (2013). The ethics of interprofessional collaboration. Nursing Ethics, 20(4), 426–435. (απαιτείται συνδρομή)
-
-
Σύστημα οργανωτικής υποστήριξης
-
-
Maria Skyvell Nilsson, Gadolin, C., Pernilla Larsman, Anders Pousette, & Törner, M. (2023). The role of perceived organizational support for nurses’ ability to handle and resolve ethical value conflicts: A mixed
methods study. Journal of Advanced Nursing. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1111/jan.15889 -
Poikkeus, T., Numminen, O., Suhonen, R., & Leino-Kilpi, H. (2013). A mixed-method systematic review: support for ethical competence of nurses. Journal of Advanced Nursing, 70(2), 256–271.(απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1111/jan.12213 -
Poikkeus, T., Suhonen, R., Katajisto, J., & Leino-Kilpi, H. (2016). Organisational and individual support for nurses’ ethical competence: A cross-sectional survey. Nursing Ethics, 25(3), 376–392. (απαιτείται
συνδρομή)
https://doi.org/10.1177/0969733016642627 -
Poikkeus, T., Suhonen, R., Katajisto, J., & Leino-Kilpi, H. (2018). Relationships between organizational and individual support, nurses’ ethical competence, ethical safety, and work satisfaction. Health Care
Management Review, 1. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1097/hmr.0000000000000195
-
Maria Skyvell Nilsson, Gadolin, C., Pernilla Larsman, Anders Pousette, & Törner, M. (2023). The role of perceived organizational support for nurses’ ability to handle and resolve ethical value conflicts: A mixed
methods study. Journal of Advanced Nursing. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Ψηφιακές τεχνολογίες στη φροντίδα υγείας
Περιεχόμενα
- Ψηφιακή φροντίδα υγείας
- Προκλήσεις
- Το κοινωνικό βοηθητικό ρομπότ στη φροντίδα των ηλικιωμένων
- Οι ηθικές διαστάσεις των κοινωνικών βοηθητικών ρομπότ
Ένα μάθημα από τον ειδικό: Tijs Vandemeulebroucke
-
-
Vandemeulebroucke, T., Dierckx de Casterlé, B., & Gastmans, C. (2018). The use of care robots in aged care: A systematic review of argument-based ethics literature. Archives of Gerontology and Geriatrics, 74, 15–25.
(απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.archger.2017.08.014
-
Vandemeulebroucke, T., Dierckx de Casterlé, B., & Gastmans, C. (2018). The use of care robots in aged care: A systematic review of argument-based ethics literature. Archives of Gerontology and Geriatrics, 74, 15–25.
(απαιτείται συνδρομή)
-
-
Koh, W. Q., Vandemeulebroucke, T., Gastmans, C., Miranda, R., & Van den Block, L. (2023). The ethics of pet robots in dementia care settings: Care professionals’ and organisational leaders’ ethical intuitions.
Frontiers in Psychiatry, 14. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.3389/fpsyt.2023.1052889 -
Vandemeulebroucke, T., Denier, Y., Mertens, E., & Gastmans, C. (2022). Which Framework to Use? A Systematic Review of Ethical Frameworks for the Screening or Evaluation of Health Technology Innovations. Science and
Engineering Ethics, 28(3). (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1007/s11948-022-00377-2 -
Vandemeulebroucke, T., Dierckx de Casterlé, B., & Gastmans, C. (2021). Socially Assistive Robots in Aged Care: Ethical Orientations Beyond the Care-Romantic and Technology-Deterministic Gaze. Science and Engineering
Ethics, 27(2). (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1007/s11948-021-00296-8 -
Vandemeulebroucke, T., Dzi, K., & Gastmans, C. (2021). Older adults’ experiences with and perceptions of the use of socially assistive robots in aged care: A systematic review of quantitative evidence. Archives of
Gerontology and Geriatrics, 95, 104399. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1016/j.archger.2021.104399 -
Zarif, A. (2021). The ethical challenges facing the widespread adoption of digital healthcare technology. Health and Technology, 12(1). (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1007/s12553-021-00596-w
-
Koh, W. Q., Vandemeulebroucke, T., Gastmans, C., Miranda, R., & Van den Block, L. (2023). The ethics of pet robots in dementia care settings: Care professionals’ and organisational leaders’ ethical intuitions.
Frontiers in Psychiatry, 14. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Μάθημα 3: Κοινωνικό Επίπεδο
-
Υγειονομικοί πόροι και καταμερισμός
Ηθική διάσταση του καταμερισμού στη νοσηλευτική φροντίδα
- Οι έννοιες της ισότητας και της ισοτιμίας στη φροντίδα υγείας
- Οι έννοιες της κατανομής και του καταμερισμού
- Παράγοντες δικαιοσύνης στην κατανομή και τον καταμερισμό
Ένα μάθημα από τον ειδικό: Καθηγήτρια Anne Scott
-
-
Scott, P. A., Harvey, C., Felzmann, H., Suhonen, R., Habermann, M., Halvorsen, K., Christiansen, K., Toffoli, L., & Papastavrou, E. (2019). Resource Allocation and Rationing in Nursing Care: A Discussion Paper.
Nursing Ethics, 26(5), 1528–1539. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1177/0969733018759831
-
Scott, P. A., Harvey, C., Felzmann, H., Suhonen, R., Habermann, M., Halvorsen, K., Christiansen, K., Toffoli, L., & Papastavrou, E. (2019). Resource Allocation and Rationing in Nursing Care: A Discussion Paper.
Nursing Ethics, 26(5), 1528–1539. (ανοικτή πρόσβαση)
-
Ηλικιακός Ρατσισμός
-
-
Colenda, C. C., Reynolds, C. F., Applegate, W. B., Sloane, P. D., Zimmerman, S., Newman, A. B., Meeks, S., & Ouslander, J. G. (2020). COVID-19 Pandemic and Ageism: A Call for Humanitarian Care. The American Journal
of Geriatric Psychiatry, 28(8), 805–807. (ανοικτή πρόσβαση)
https://doi.org/10.1016/j.jagp.2020.04.005
-
Colenda, C. C., Reynolds, C. F., Applegate, W. B., Sloane, P. D., Zimmerman, S., Newman, A. B., Meeks, S., & Ouslander, J. G. (2020). COVID-19 Pandemic and Ageism: A Call for Humanitarian Care. The American Journal
of Geriatric Psychiatry, 28(8), 805–807. (ανοικτή πρόσβαση)
-
-
Finch, J. (2019). Ageism in nursing. British Journal of Community Nursing, 24(10), 504–507. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.12968/bjcn.2019.24.10.504 -
Harris, J., & Regmi, S. (2012). Ageism and equality. Journal of Medical Ethics, 38(5), 263–266. (απαιτείται συνδρομή)
https://doi.org/10.1136/medethics-2011-100417
-
Finch, J. (2019). Ageism in nursing. British Journal of Community Nursing, 24(10), 504–507. (απαιτείται συνδρομή)
-
-
-
Σύνοψη
In this module
Σε αυτήν την Ενότητα ασχοληθήκαμε με νέα ηθικά ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία για την ηθική συγκρότηση των νοσηλευτών. Μάθαμε επίσης πώς μπορούν να βοηθήσουν τους νοσηλευτές στην καθημερινή τους πρακτική.